Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Hamusuon Huurre

 

Kuvien c: Huttis, kiitos!          |            Virtuaalihevonen          |          Kolmivuotias 23.03.2012

 

Virallinen nimi Haamusuon Huurre                 

Säkäkorkeus 155 cm
Rotu, skp Suomenhevonen, ori                      

Koulutustaso HeA, 110 cm
Väritys Rautias        

Hoitaja:                                      

Kasvattaja Mellu, Haamusuo
Syntynyt 24.6.2011 (VAI)                              

Omistaja Pride Stalbe, exs omi.Eba (VRL-11298)

Huurre on virkeä, eloisa ja utelias oripoika. Taluttaessa Huurre kävelee melko nätisti, mutta useimmiten vauhti on aika reipasta.  Pesua tai traileriin lastausta Huurre ei erityisemmin säpsähdä.

Hoitaessa ori on hyvä sitoa kiinni molemmilta puolilta joko käytävälle tai hoitopaikalle. Muuten se yrittää kokoajan kääntyillä yrittäessään tarkailla mitä hoitaja tekee. Kaviot nousevat hyvin, eikä Huurre yritä potkia tai temppuilla. Kun nostat satulan selkään ori aloittaa luimimisen, koska satulavyön kiristäminen on Huurteen mielestä inhottava juttu. Kiristäessä satulavyötä ori sattaa yrittää ottaa vaatteista hampailla kiinni, jos sitä ei ole sidottu molemmin puolin tarpeeksi tiukalle. Suitset saa päähän ihan hyvin, tosin Huurre on korvista aika herkkä eikä erityisemmin pidä niihin koskemisesta.

Selkään noustessa ori ei millään haluaisi pysyä aloillaan. Nuoriherra tarvitsee kokeneen ratsastajan, joka ei aivan pienestä säiky. Aluksi Huurre nimittäin testaa uutta ratsastajaa, ja keksii kaikenlaisia kepposia. Mutta kun ratsastaja näyttää kuka on pomo, alistuu ori kohtaloonsa ja yrittää parhaansa. Huurteella onkin kauniit ja mukavasti istuttavat askellajit.
Esteet ovat Huurteen makuun. Se on nopea esteiden välillä ja yli mennään aina, vaikka este olisi kuinka korkea. Välillä saattavat kuitenkin puomit kolista. Koska orilta ei ketteryyttä puutu, se yleensä saa hyvän ajan estekentillä. Koulussa Huurre saattaa käyttäytyä kärsimättömästi, mutta kuuntelee kuitenkin kiltisti ratsastajan apuja.
Maastossa Huurre on vielä reippaampi kuin yleensä, vaikka välillä tuntuukin että voiko se olla edes mahdollista. Ori lähtee maastoon hyvin niin yksin kuin kaverinkin kanssa.

Suku

 


II: Usvatuulen RevontuliIE: Lumikuningatar (sivut kadonneet)EI: Petollisen AikamatkaajaEE: Kuun Kuiskaus
III: Pelimies

IIE: Lemmenpuron Lumikki

IEI: Aikamatka

IEE: Tuulitien Mollamaija

EII: Petollisen Myrsky

EIE: Ajatar

EEI: Täysikuu KW

EEE: Kuuratar


Talviyö, Huurteen isä, on musta, 153cm korkea suomenhevosori. Huurre on Talviyön ensimmäinen varsa, ja kisaustakin orilla on vasta aloiteltu. Yö on melko veikeä herra, ja Huurre onkin varmasti jonkun verran perinyt isältään tätä luonteenpiirrettä. Kouluratsastus Yöllä sujuu melko hyvin, mutta esteet ovat silti enemmän orin makuun, vaikka erikoisesteet ovatkin joskus aika pelottavia.
Kuurankukka, Huurteen emä, on pieni, 147 senttinen, liinakko suokkitamma. Huurre on myös Kuurankukan ensimmäinen varsa, ja myös tämän tamman kisakenttien kiertely on vasta alkutaipaleella. Kuuralta Huurre on perinyt piirteitään ratsastuksessa. Tamma nimittäin testaa aluksi uutta ratsastajaansa ja hurjistuu hieman estekentillä, joten kokeneemmalle ratsastajalle on tarvetta. Koulukentillä taasen Kuura tylsisty helposti.

Kisakalenteri

NJ:n alaisia näyttelyitä 1.

30.5.2012 - Huvitus - LKV1, KUMA, JS vanhoilla kuvilla!

KRJ:n alaisia sijoituksia 10, joista voittoja 2.

17.6.2012 - Ballerina - Helppo A - 5/50
17.6.2012 - Ballerina - Helppo A - 6/50
05.9.2012 - Fiktio - Helppo A - 1/60 
31.8.2012 - Fiktio - Helppo A - 6/60
31.10.2012 - CabinetRiders - Helppo A - 1/40
28.10.2012 - CabinetRiders - Helppo A - 6/40
27.10.2012 - CabinetRiders - Helppo A - 2/40
18.11.2012 - Lai'e Welsh - Helppo A - 6/50
17.11.2012 - Lai'e Welsh - Helppo A - 2/60
15.11.2012 - Lai'e Welsh - Helppo A - 4/50

ERJ:n alaisia sijoituksia 3, joista voittoja 0.

16.6.2012 - Ballerina - 110cm - 7/50
16.6.2012 - Ballerina - 110cm - 2/50
1.5.2012 - Ballerina - 110cm - 5/50

Jaoksettomia sijoituksia 0, joista voittoja 0.

14.11.2012-Kisatalli Sun-Lilli-110cm-8/12

14.11.2012-Kisatalli Sun-Lilli-100cm-4/11

Jalostus info

Huurre on jalostus käytössä. Yhteyden otot s postitse vrt1@suomi24.fi

2013 hinnasto:

TULOSSA

t. Aarrevaaran Huurtuvainen, s. 20.10.2011 (e. Harmaan Vanamo

Valmennukset ja kuulumiset


Veera piti Huurteelle ja Emmille valmennusputken 12.1-19.2.2012.

Valmennusputki, 19.2.2012 - valmentajana Veera

Lämmittely oli sujunut hyvin ja aloitimme avo- ja sulkutaivutuksilla. Alussa Huurre ei tajunnut, mutta yht'äkkiä se sai Ahaa-elämyksen ja teki avotaivutuksen oikein. Ori sai paljon kehuja ja tajusi, että näin ilmeisesti pitää tehdä. Saimme Huurteen tekemään avotaivutuksen useita kertoja ja sitten vielä sulkutaivutuksenkin. Päätimme pian että pitäisimme vain lyhyen valmennuksen, kun Huurre tajusi jujun näin nopeasti. Niinpä ratsukko teki vielä kertauksen vuoksi aiemmin Huurteelle opetettuja asioita ja kävi sitten maastossa jäähdyttelemässä.

Valmennusputki, 16.2.2012 - valmentajana Veera

- Sitten nostat laukan ja hyppäät tuon pystyesteen, se on 100 sentissä, sanoin Emmille, joka oli juuri saanut Huurteen lämmiteltyä ja hypännyt muutamia pieniä esteitä. Huurre lähestyi estettä itsevarmasti ja hyppäsi yli ilmavaralla.
- Jestas, henkäisin. Emmi hyppäsi muutamaan kertaan tämän pystyn ja kysyin sitten, että nostanko estettä. Sain myöntävän vastauksen. Ratsukko käveli jonkin aikaa ja kun nostin esteen, he hyppäsivät uudelleen, nyt 110 sentissä olevan esteen yli. Laitoin ratsukon hyppäämään kyseisen pystyn ja muutamaa muuta estettä sata senttisinä ja Huurre hyppäsi kaikki hienosti. Pari kertaa puomi pääsi tippumaan, mutta muuten hyppääminen sujui oikein hienosti. Sitten annoin ratsukon jäähdytellä.

Valmennusputki, 12.2.2012 - valmentajana Veera

Lämmittelyn jälkeen aloitimme kertaamalla edellisen kerran asioita jotka sujuivatkin aika hyvin, niitä oli selkeästi harjoiteltu valmennukseni jälkeen.
   Kertauksen jälkeen siirryttiin uuteen liikkeeseen, takaosakäännökseen. Tätä jouduttiin orille
"selittämään" ja yrittämään monen monta kertaa ennen kuin Huurre sen lopulta hoksasi. Takaosakäännös tehtiin muutamia kertoja kentän eri kohdissa ja sitten hevonen sai paljon kehuja. Ratsukko käveli hetken ja sitten kokeiltiin lisättyä ravia. Sitä ei ollut hankalaa opettaa Huurteelle joka on luonnostaan vauhdikas, näyttävä ja helposti uutta oppiva. Emme joutuneet yrittämään montaakaan kertaa kun ori jo tajusi idean ja meni oikein hienosti.

Valmennusputki, 9.2.2012 - valmentajana Veera

  Aloitimme lämmittelyn jälkeen pienemmällä 60 senttisellä esteellä ja sen sujuessa hyvin ryhdyimme samantien harjoittelemaan.
  Olin koonnut kentälle muutamia esteitä, 90cm:n muuri, 100 senttisen pystyn ja toisen kirkkaan värisen 100 sentin pystyn. Ratsukko laukkasi tasaisessa tahdissa pystylle ja ylitti sen suhteellisen
hyvin. Emmi oli kuitenkin lyhentänyt ohjia liikaa joten kehotin heitä hyppäämään uudelleen. Huurre käyttää hyvin selkäänsä. Muuri meni myöskin ihan yhtä hyvin, Huurre vaikuttaa hyvin potentiaaliselle ja pelottomalle esteratsulle. Näin ei olisi kuitenkaan pitänyt ajatella, sillä räikeämpi pysty sai Huurteen kieltäytymään. Uusi yritys ja voimakkaat pohkeet sekä maiskutus käyttöön, niin mentiinkin yli taitavan näköisesti.
  Käskin vielä kokeilla näiden kolmen esteen hyppäämistä peräkkäin, nopeasti, mutta hallitusti,
pitkin tai lyhyin tein. Ratsukko teki työtä käskettyä ja hyvin tekikin! Ratsukko meni melko lyhyin tein, mutta Huurre ei siitä hämmästynyt vaan hyppäsi kuin kokenut kilpuri ainakin.

Valmennusputki, 5.2.2012 - valmentajana Veera

Katselin hyvin yhteen sulautuvaa ratsukkoa kentän laidalla ja sanoin:
- Kokeile sitä lisättyä käyntiä nyt sitten!
  Ratsukko aloitti lisätyn käynnin ja hevonen totteli hienosti, kehuin ratsukkoa. Hymyilin katsellessani kaunista Huurre-oria ja sen ratsastajaa. Ratsukko harjoitteli lisättyä käyntiä ja minä
heittelin välillä kommentteja tai käskyjä. Lopulta olin tyytyväinen ja annoin ratsukon kävellä hetken rauhassa.
  Seuraavaksi kehotin ratsukon vasempaan laukkaan. Pian selostin että Emmin ja Huurteen pitää ottaa käynnille pariksi askeleeksi ja nostaa siitä oikea laukka. He onnistuivat tässä toisella kerralla ja kehuin heitä. Ratsukko teki saman muutamaan kertaan ja myös vaihtoja oikeasta vasempaan laukkaan.
  Sitten yritimme pohkeenväistöä. Aluksi Huurre ei oikein tajunnut mitä sen pitäisi tehdä, mutta asteli lopulta melko hyvin ristiin väistössä.
  Kehuin ratsukkoa ja annoin heidän jäähdytellä.

Valmennusputki, 2.2.2012 - valmentajana Veera

Emmin lämmitellessä olin koonnut kentälle muutaman esteen. 70 senttisen sarjan, jota Huurre mulkoili ihmeissään sekä kolme 70 senttistä pystyä kaarevalle uralle. Lisäksi ikään kuin lämmittelyesteenä oli 50cm:n pysty. Käskin ratsukon aloittamaan pikku pystyltä jota ei Huurre edes kunnolla hypännyt.
   Seuraavaksi ratsukko hyppäsi kaarevan uran jonka Huurre suoritti taitavasti. Huurre ja Emmi kävelivät kun korotin pystyn 80 senttiseksi. Nyt ratsukko lähestyi estettä, mutta Huurre kuitenkin lähti ryntäämään ja juuri ennen estettä se teki äkkipysähdyksen, jolloin Emmi jatkoi matkaa esteen yli. Hän nousi heti ylös ja minä sain Huurteen kiinni. Uudella yrityksellä Huurre hyppäsi sivulle, ja kolmannella kerralla ori lopulta hyppäsi, tosin melko haluttomasti. Laitoin ratsukon hyppäämään esteen vielä pari kertaa,kunnes ori hyppäsi esteen taas halukkaasti ja kiltisti, temppuilematta tottakai. Päätimme lopettaa siihen ja olla tällä kertaa hyppäämättä sarjaa, ettei ongelmia tulisi.
  Kotiläksynä korkeat esteet.

Valmennusputki, 29.1.2012 - valmentajana Veera

Huurre oli lämmitelty ja me aloittelimme valmennusta. Ratsukko aloitti tekemällä pieniä voltteja käynnissä, siis ihan mini voltteja. Kun voltteja oli menty mielestäni tarpeeksi tehtiin pari pysähdystä. Kohta pysähdykseen liitettiin peruutus ja suora raviin siirtyminen, joka ratsukolta alkoikin jo
todella hyvin. Käskin ratsukon raviin ja taas mentiin minivoltteja, tosin nyt ravissa. Huurre pysyi hyvin kuolaimella eikä rikkonut käynnille. Seuraavaksi ratsukko sai mennä keskiravia ja se sujuikin ihmeen hyvin jos vertaa siihen kuinka kauan keskikäynnin kanssa oli puurrettu. Annoin ratsukon siirtyä laukkaamaan pieniä voltteja ja pian kehotin hidastamaan Huurteen käyntiin ja selitin, että pitäisi ratsastaa kolmikaarinen kiemuraura ilman että Huurre vaihtaisi laukkaa. Ratsukko yritti, mutta Huurre ei oikein tajunnut ja yritti vaihtaa laukkaa useinkin. Jo toisella yrittämällä Huurre kuitenkin ymmärsi mitä tulee tehdä ja meni hienosti kiemurauraa, molemmissa laukoissa. Jätin Emmin jäähdyttelemään hevosen.
  Kotiläksynä keskiravi ja vastalaukka kiemurauralla.

Valmennusputki, 26.1.2012 - valmentajana Veera

Tällä kertaa treenasimme sarjoja, korkeampia esteitä ja uutena asiana kaarevia uria.
- No niin! Se taitaa olla jo lämminnyt, aloitetaan! sanoin Emmille joka oli juuri lämmitellyt Huurteen.
- Okei! Emmi vastasi.
  Olin koonnut kentälle sarjaesteen, kaksi korkeampaa pystyä sekä kolme kaarevalla uralla olevaa pystyä. Ratsukko aloitti laukkaamalla pari kierrosta ja hyppäsi sitten kahdesta 60 senttisestä pystystä koostuvan sarjaesteen. Sarjan ori hyppäsi varmasti ja melko rauhallisestikkin, vaikka pientä ryntäystä oli havaittavissa. Toisella kerralla saatiin ori menemään yli ilman pahempaa kiirettä. Ratsukko käveli vähän aikaa ja hyppäsi sitten 80 senttisen pystyn. Huurteella on selvästi luonnostaan hyvä hyppytekniikka, joten ongelmia ei ollut. Toisella kerralla ori kuitenkin hyppäsi liian kaukaa ja pudotti yhden puomin, joten ratsukko yritti uudelleen. Ori oli huomannut, että kannattaa ottaa vielä yksi askel, mutta ottikin liian ison askeleen ja hyppäsi liian läheltä. Nyt ori kuitenkin pääsi esteen yli. Käskin ratsukon hyppäämään vielä kerran, ja nyt he pääsivätkin hyvin yli ilman pienintäkään ongelmaa. Lopuksi ratsukko sai hypätä 3:n esteen kaarevan uran. Esteet olivat 60
senttisiä. Hypyt sujuivat hyvin, joten annoin Emmin jäähdytellä Huurteen.
  Kotiläksynä kaarevat urat.

Valmennusputki, 22.1.2012 - valmentajana Veera

  Tulin paikalle vähän myöhässä ja Emmi oli jo lämmitellyt Huurteen, joten saatoimme aloittaa heti.
   Aloitimme kertaamalla Helpon C:n asiat. Ne sujuivatkin ratsukolta ihan hyvin ja hyvä niin, ettei meidän tarvitse kuin välillä muistuttaa oria jo opitusta ja kerrata. Pyysin Emmiä kävelyttämään Huurretta ja näyttämään minulle sitten heillä kotiläksynä olleen peruutuksesta suoraan raviin siirtymisen. Aluksi Huurre meinasi ruveta esittämään vastaväitteitä, mutta suostui kuitenkin tekemään liikkeen. Ratsukon tehtyä liikkeen pari kertaa ori suorittikin sen helposti ja hyvin kevyin avuin. Ratsukko käveli hetken ja lähti sitten ravaamaan käskystäni. Pyysin Emmiä kokeilemaan keskiravia, sillä kun ori osaa jo keskikäynnin niin on hyvin mahdollista että se tajuaa keskiravinkin. Ensimmäisillä kerroilla ori vain kiihdytti, mutta kolmannella yrityksellä se tajusi idean ja sai paljon kehuja. Lopuksi Emmi jäähdytteli Huurteen.
  Kotiläksynä keskiravin ja peruutuksesta raviin siirtymisen harjoittelu.

Valmennusputki, 19.1.2012 - valmentajana Veera

Olimme kentällä, ja Emmin lämmitellessä Huurretta kerroin:
- Tänään hypätään erilaisia sarjoja.
  Kokosin viiden esteen sarjan. Esteet ovat n. 40 senttisiä pystyjä, kaikki askeleen päässä
toisistaan.
  Huurteen lämmettyä pyydän Emmiä menemään sarjan ravissa, rauhallisessa ravissa tarkalleen ottaen. Huurre on kuitenkin rauhattomalla tuulella ja yrittää päästä lujempaa kuin pitäisi. Laitan ratsukon hyppäämään vielä muutaman kerran ennen kuin hyväksyn suorituksen ja pyydän Emmiä tulemaan laukassa. Laukassakin sarja ylittyy hyvin vasta useamman yrityksen jälkeen ja minä kehotan ratsukon kävelemään uralle. Otan viimeisen esteistä pois ja laitan kaikki esteet eri välimatkalle, viimeisen ja toisiksi viimeisen välissä oli pisin matka. Kerron Emmille, että välimatkoista huolimatta olisi kaikki välit mentävä yhdellä askeleella, eli hyppy-askel-hyppy-askel-hyppy-askel-hyppy. Emmi saa Huurteen pidentämään askelta hyvin ja he hyppäävät sarjan muutamaan kertaan. Tämä riittäisi tälle päivälle, sillä vaikkei ratsukko ollut hypännyt kuin kahta
estettä, Huurre oli silti aivan hien peitossa.
  Kotiläksynä sarjaesteiden hyppääminen.

Valmennusputki, 15.1.2012 - valmentajana Veera

Odottelin kentällä ratsukkoa, jonkin ajan kuluttua Emmi tulikin kovaa vauhtia kentälle päin Huurretta taluttaen.
- Sori! Oon vähä myöhässä, Huurre temppuili, Emmi selittää jo kaukaa.
- Okei, mulla ei oo mihinkään kiire, vastaan hänelle.
  Käskin Emmin satulaan ja uralle pitkin ohjin käynnissä jotta Huurre lämpiäisi. Nuori hevonen lämpesi nopeasti ja pääsimme tositoimiin. Kehotin Emmiä pyytämään Huurteen keskikäyntiin. Yllätyin iloisesti, sillä ori lähtee halukkaasti jopa melko sujuvaan keskikäyntiin, kotiläksyä on selvästi noudatettu. Kehun ratsukkoa ja pyydän heidät raviin. Pian kokeillaan temponlisäystäkin, ravissa tietenkin. Tällä kertaa silmäni ovat pudota päästä, sillä viimeksi tässä kohtaa niin vastaan hangoitteleva ori oli kuin sulaa vahaa ja teki liikkeen upeasti. Änkytin:
- Siis mi... mitä olet tehnyt sille? Ettehän te enää mitään valmentajaa tarvii kun opetat sen viikossa noin hyvin!
- En mitään ihmeellistä, Emmi vastaa aivan kuin asiassa ei olisi mitään kummallista.
- Koska nyt menee näin hyvin, niin kokeillaan vielä sitä peruutuksesta suoraan raviin siirtymistä ja lopetetaan sitten.
 Emmi nyökkää ja tekee työtä käskettyä, ihmetykseksemme ori tottelee hyvin. Kehun taas ratsukkoa ja annan Emmin jäähdytellä Huurteen itsenäisesti.
  Kotiläksynä peruutuksesta suoraan raviin lähtö.

Valmennusputki, 12.1.2012 - valmentajana Veera

Olin jälleen kentällä odottelemassa Huurretta ja Emmiä. Heidän saapuessaan kehotin Emmiä lämmittelemään Huurteen itsenäisesti sillä välin kun kokoaisin esteitä.
  Kokosin kentälle kuuden esteen radan. Rataan kuului 50cm pitkä ja 60cm korkea trippeli, 50 ja 60cm:n kaksoissarja, 70cm:n pystyeste, 60cm:n muuri, 60cm: aaltoeste ja 60cm:n kapea sekä ilmava pysty.
  Emmin lämmiteltyä käskin tämän nostamaan laukan uralla ja laukkaamaan kierroksen verran lyhyttä laukkaa. Tämän jälkeen pyysin Emmiä ohjaamaan Huurteen trippelille. Ratsukko oli selvästi noudattanut kotiläksyään, sillä Huurre ei yrittänyt rynnätä ja hyppäsi ylitse hyvin. Seuraavaksi hypättiin muuri, jonka yli Huurre hyppäsikin hienosti. Aaltoesteellä Huurre epäröi, mutta hyppäsi kuitenkin. Myös kapea este oli Huurteen mielestä hevosia syövä hirviö ja se kieltäytyi hyppäämästä. Toisella kerralla Emmi ajoi sitä hyvin voimakkaasti eteenpäin, jolloin hämmästynyt ori loikkasi yli kauniisti. Kaksoisesteellä ei ollut ongelmia, eikä myöskään pystyllä.
  Nostin pystyä ratsukon kävellessä sillä välin uralla.
- Nyt pysty on 80 senttinen, voit hypätä sen! sanoin Emmille, joka teki työtä käskettyä ja Huurre hyppäsi helposti.
- Nostanko vielä? kysyin, ja Emmin nyökätessä nostin esteen 90 senttiseksi. Taas Huurre hyppäsi hyvin yli.
  Lopetimme valmennuksen helpolla tehtävällä ratsukon hypätessä 50cm:n pystyn.
  Ratsukon kotiläksynä on treenata kapeita esteitä ja erikoisesteitä.

Valmennusputki, 8.1.2012 - valmentajana Veera

Olin tullut taas tallille valmentamaan Emmiä ja Huurretta.
  Menin kentälle ja jouduin odottelemaan hetken ennen kuin ratsukko saapui. Käskin Emmin selkään ja ratsukon uralle, pitkin ohjin.          
- Kertaamme tänään helpon c:n asioita ja harjoittelemme niitä jotka ovat hankalia, kerroin Emmille joka nyökkäsi. Ratsukon käveltyä hetken lisäsin:
- Aloitetaan pysähdyksellä!
  Emmi ja Huurre tekivät työtä käskettyä ja nuori ori osasikin tehdä oikein sievän pysäytyksen. Jatkoimme peruutuksella, joka sekin sujui oikein hyvin. Keskikäynti ei kuitenkaan näyttänyt sujuvan ratsukolta. Pyysin ratsukon harjoitusraviin ja se meni hienosti, temponlisäys sen sijaan ei onnistunut.
  Käskin Emmiä tekemään rauhallisen laukannoston. Huurre olikin rauhoittunut ja teki tämän hienosti. Sekä oikea, että vasen laukka sujuivat ihan hyvin. Ravissa ratsukko sai tehdä voltteja, suunnanvaihtoja ja kiemuroita, tämä kaikki onnistui.
  Loppuajan keskityimme keskikäynnin hiomiseen, ja lopputunnista se sujuikin jo melko hyvin.
  Seuraavalla kouluratsastuskerralla keskitytään erityisesti keskikäyntiin ja temponlisäykseen, sekä lisäksi saatamme kokeilla joitakin helpon b:n asioita.
  Ratsukon kotiläksynä on harjoitella keskikäyntiä.

Valmennusputki, 5.1.2012 - valmentajana Veera

  Ajelin taas tallin pihaan, tällä kertaa ilman traileria. Menin kentälle odottamaan että Emmi ja Huurre tulisivat paikalle, ja pian he kävelivätkin kentälle.
  Kehotin Emmin ratsastamaan uralle, pitkin ohjin käyntiä. Tällä välin kokosin kentän keskelle pienen ristikon. Kehotin Emmiä ottamaan ohjat ja vaihtamaan suunnan. Suunnan vaihduttua käskin
ratsukon raviin. Huurre ampaisi kovaan vauhtiin, jolloin käskin Emmin ratsastamaan muutaman voltin ravissa. Pian Huurre rauhoittuikin vähän, joten käskin heidät pienelle esteelle ravissa. Yli mentiin helposti, joten nostin esteen 40cm pystyksi. Vaikka este oli pieni, laitoin sen eteen puomin. Kehotin Emmiä lähestymään ravissa ja nostamaan laukan kolme askelta ennen estettä ettei Huurre ryntäisi. Tämä onnistuikin hyvin ja ratsukko hyppäsi esteen kaksi kertaa. Nyt käskin tulemaan laukassa. Huurre yritti rynnätä, mutta Emmi hallitsi hevosen hyvin ja sai hidastettua. Heidän hypättyään toiseen kertaan tämän esteen, kokosin kentälle neljä muutakin estettä. 40cm muurin, 30cm pitkän ja 40cm korkean okserin, 50cm pystyn ja kahdesta 40 senttisestä pystystä koostuvan
kaksoisesteen. Nyt meillä oli pieni rata. Laitoin Emmin hyppäämään kertaalleen jokaisen esteen yli. Nyt he saivat hypätä koko "radan". Pystyt Huurre hyppäsi hyvin, muurilla oli näkyvissä pientä epäröintiä, mutta yli mentiin. Kaksoisestekin meni hyvin. Okseria Huurre pelästyi ja kielsi sillä, mutta toisella yrittämällä mentiin yli. Vaikka rata meni ihan hyvin, Huurre yritti kokoajan rynnätä. Nostin pystyn 60 senttiseksi ja taas mentiin yli.
  Lopuksi pyysin Emmiä antamaan pitkät ohjat ja kävelemään, jonka aikana kokosin esteet pois. Sitten Emmi vei Huurteen talliin ja minä lähdin.
  Kotiläksynä hypätä pitkiä esteitä ja tehdä rauhallisia harjoituksia.

Valmennusputki, 31.5.2012 - valmentajana Veera

  Ajoin pienen tallin pihaan, ja ensimmäinen hevonen jonka näin, oli komea liinakko suomenhevonen, luultavasti ori. Toisessa tarhassa oli myös liinakko suokki, ja kolmannessa ruunikko suokki. Toisella puolen tallipihaa näin myös rautiaan suomenhevosen, ja sen viereisessä tarhassa kauniin arabin.
  Noustessani autosta Emmi käveli luokseni ja esittäytyi. Minäkin esittäydyin, ja hän kertoi valmennettavastani, Haamusuon Huurteesta:
- Huurre on aika uusi täällä, ja lisäksi nuorikin vielä, täyttää kohta neljä. Se on aika vilkas.
- Okei, missäs Huurre on? kysyin.
- Tuolla, Emmi vastasi osoittaen ensimmäiseksi huomaamaani liinakkoa suomenhevosta.
- Miksi sinulla on traileri mukanasi? Emmi kysyi minulta.
- Odotas hetki niin näet, sanoin ja kävelin trailerin luo.
  Avasin rampin, menin sisään traileriin ja toin ulos ruunivoikon akhal-teke -tammani Cloven. Emmi katseli hämmästyneenä vieressä.
- Miksi otit hevosesi mukaan? Emmi ihmetteli.
- Kun näin hevosesi liikutuskalenterin, huomasin lauantaina olevan maastoilua, joten päätin ottaa Cloven mukaan niin voimme tehdä maastolenkin yhdessä. Silloin näen myös miten Huurre käyttäytyy, selitin.
- No, okei. Millainen se Clove oikein on? kysyi edelleen hämmästynyt Emmi.
- Nooh, tää on 7-vuotias tamma, akhal-teke, vastasin.
- Viedään Clove vaikka talliin johonkin vapaaseen karsinaan ja haetaan sitten Huurre? Emmi ehdotti ja minä vastasin myöntävästi. Veimme Cloven yhteen tallin karsinoista ja Emmi otti mukaansa riimunnarun. Kävelimme tarhalle jossa Huurre suostui kiltisti Emmin kiinni otettavaksi. Oli vähän luntakin joten ori ei ollut likainen. Huurre käyttäytyi Emmin talutettavana kiltisti ja käveli hyvin reippaasti eteenpäin.
  Talliin päästyämme Emmi laittoi Huurteen kiinni käytävälle, jolloin sanoin:
- Laita sille suitset ja juoksutusvyö. Mennään kentälle juoksuttamaan sitä, niin näen millainen askel sillä on.
  Emmi laittoikin oriille varusteet ja menimme kentälle. Orin käynti oli reipasta ja matkaa voittavaa. Ravi samoiten, tosin Huurre oli vähän hermona. Laukkaan päästyään Huurre yritti lähteä nopeaan kiitoon, mutta Emmi esti sen. Toiseenkin suuntaan kaikki askellajit sujuivat hyvin. Tottakai hevonen oli vielä vähän jäykkä, eikä tasapaino ympyrällä ollut siitä parhaimmasta päästä. Mutta nämäkin ongelmat karsiutuisivat pois iän myötä, siitä olen varma.
  Takaisin tallissa laitoimme hevosillemme varusteet, ja huomasin että Huurre ei pidä paikallaan seisomisesta sitten yhtään. Ulkona, noustuamme hevosten selkään Huurre yritti heti lähteä liikkeelle, mutta Emmi sai pidettyä sen kurissa hyvin. Kehotettuani Cloven saatoin vain ohjata ja tarkkailla Huurretta, sillä tammani on hyvin tottelevainen ja kiltti. Huurre käveli reippaasti eteenpäin,
eikä pelännyt mitään, toisin kuin nuoren hevosen luulisi. Käveltyämme jonkin matkaa siirryimme raviin, jolloin Clove ei ollut pysyä vauhdikkaan Huurteen perässä, mutta yritti kuitenkin parhaansa. Pian maasto kävi epätasaiseksi ja hidastimme käyntiin. Huurre olisi halunnut päästä laukkaamaan ja osoitti mieltään pienin tempuin. Sitten pääsimmekin tasaiselle alustalle, jolloin Emmi ehdotti lyhyttä laukkapätkää. Nostimme laukan, jolloin Clove meni kiltisti, mutta Huurre karkasi Emmin käsistä pukkilaukkaan. Minä pysäytin Cloven, sillä pian ori tajuaisi olevansa keskellä korpea ihan yksin, eikä sitä luultavasti enää huvittaisi juosta. Pian Emmi ja Huurre palasivat, ja yritimme laukkaa uudelleen. Tällä kertaa lyhyt, hillitty ja hallittu laukkapätkä saatiinkin aikaiseksi. Loppumatkan takaisin tallille pidimme ratsut käynnissä.
  Tallilla laitoimme hevoset pois, ja Huurre oli edelleen hermostunut. Clove haukotteli vapaana karsinassa. Emmi laittoi Huurteen karsinaan ja minä vein Cloven traileriin. Sitten lähdin kotiin päin.
  Kotiläksynä ratsukolla olisi tehdä rauhallisia koululiikkeitä ja laukata maastossa rauhallisesti


 

 

    

 

 

 

    

 

 
©2019 Ratsastus koulu PS - suntuubi.com